D
Teozofske novice
Koper, 01.I.2009
Letnik IV., št.1.

Ostareli zidar se je pripravljal na pokoj. Svojemu delodajalcu je povedal, da namerava končati z delom in živeti bolj lagodno življenje ter preživeti več časa s svojo ženo in širšo družino. Da bo sicer pogrešal plačo, da pa se vendar mora upokojiti - da ne zmore več. Delodajalcu je bilo žal, da bo izgubil dobrega delavca, a ga je poprosil, če bi njemu na ljubo zgradil le še eno hišo. Zidar je privolil, vendar se je kmalu videlo, da ni več s srcem pri delu. Delo ni bilo opravljeno najbolje in uporabljal je cenene materiale, tako da je gradnja predstavljala dokaj nesrečen zaključek njegove delovne dobe. Ko je zaključil z delom, je prišel delodajalec, pregledal hišo in izročil zidarju ključe vhodnih vrat. “To je tvoja hiša,” je rekel, “moje darilo za vsa ta leta dela”.
Kakšen šok! Kakšna sramota! Ko bi le vedel, da gradi svojo lastno hišo, potem bi jo gotovo gradil povsem drugače. Sedaj pa bo moral živeti v hiši, ki ni bila dobro zgrajena. Tako je z vsemi nami. Naša življenja gradimo na površen način, bolj se odzivamo kot pa delujemo, in vlagamo raje manj kot več. V pomembnih trenutkih ne damo vse od sebe. Nato pretreseni gledamo na okoliščine, ki smo jih ustvarili, in živimo v hiši, ki smo jo slabo zgradili. Če bi se tega zavedali, bi gradili bolje.
Mislite na to, da ste zidar. Mislite na svojo hišo. Vsak dan zabijte kakšen žebelj, položite desko ali postavite steno. Toda delujte modro, kot da je to edino življenje, ki ga morate zgraditi. Tudi če bo življenje trajalo le še en dan, ga morate preživeti prijazno in dostojanstveno.
Na steni piše: “Življenje je projekt naredi-sam!” Ali bi bilo mogoče to zapisati bolj jasno? Vaše trenutno življenje je rezultat vaših preteklih dejanj in izbir. Vaš jutri bo rezultat vaših današnjih dejanj in izbir.

Pozdravljeni!

Pred Vami je prva letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Spletna stran TEOZOFIJA V SLOVENIJI se Vam z novim letom predstavlja v nekoliko spremenjeni obliki, za katero upamo, da Vam bo všeč.

Tisti, ki vas posebej zanima dogajanje v Teozofskem društvu na mednarodni ravni, lahko le to še vedno spremljate na spletni strani:

Time for Healing and Creative Solutions

Za tiste, ki bi želeli pridobiti širšo sliko o trenutnih dogajanjih po svetu je sedaj dodana stran z nekaterimi vedno aktualnimi članki in s povezavami na nekatere spletne strani, ki skušajo razkriti, kaj se dogaja v ozadju, skrito očem javnosti:

Inform Yourself

Kakor vedno pa je tudi tokrat na spletni strani nekaj novih člankov, ki Vam bodo morda vzbudili zanimanje in spodbudili razmišljanje:

Helena Petrovna Blavatsky
O teozofskem Novem Letu
On the Theosophical New Year

Aleksej Dolgoruki-Urijevski
Biti celovita oseba
Evolucija abstraktne inteligence

Dara Eklund
Ali mi je oproščeno?
Lok zmagoslavja

Shelly von Strunkel
Ob zori

Montague A. Machell
Arena izpolnitve

* * *

Urednik: Anton Rozman

* * *

Teozof bi moral biti sposoben gledati na vsako stvar, ki se odvija, drugače kot nanjo gleda široka množica človeških bitij, s širšega in nekako brezosebnega zornega kota. To dejansko pomeni z globoko notranjega zornega kota. Kaj je značilnost teozofa? Teh je več, vendar pa bi morala biti najbolj vidna ta, da ne sledi slepo množici, stranki ali sekti. On bi moral voditi samega sebe. Privržence si je mogoče z lahkoto pridobiti. Le povejte ljudem to, kar bi radi slišali, pa vas bodo potisnili naprej. Ne pustiti se voditi drugim, ampak voditi samega sebe, je izredno težko. V tem smislu je lahko vsak človek voditelj, ne da bi komur koli sledil. Voditelj je tisti, ki s primerom in besedo nakazuje nov način življenja.

Anonimni avtor

***

Vaše prispevke vpišite v naslednji
obrazec.

 

Prijava
Odjava