Teozofske novice
Koper, 1. VI. 2008
Letnik III., št.4.

Po deželi se je razširila novica o svetem možu, ki je živel v hišici pod vrhom gore. Človek iz vasi se je odločil, da se bo odpravil na dolgo in težavno potovanje, da bi ga obiskal. Ko je prišel do hiše, je zagledal starega služabnika, ki mu je pohitel naproti in ga pozdravil. “Rad bi videl modrega svetega moža,” je rekel služabniku. Ta se mu je nasmehnil in ga pospremil v notranjost. Ko sta hodila skozi hišo, je človek željno pogledoval, da bi ugledal svetega moža. Tako sta dosegla vrata na zadnjem koncu hiše in stopila na plano. Človek se je ustavil in se obrnil k služabniku, “Toda jaz sem hotel srečati svetega moža!” “Saj si ga,” mu je odvrnil stari mož. “Na vsakega, ki ga srečaš v življenju, pa če se ti zdi še tako preprost in nepomemben, glej kot na svetega moža, pa boš rešil vse probleme, ki si jih danes prinesel s seboj.”

Pozdravljeni!

Pred Vami je četrta letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Na spletni strani TEOZOFIJA V SLOVENIJI boste še naprej našli stran, ki spremlja dogajanje v zvezi s postopkom volitev predsednika mednarodnega Teozofskega društva:

Theosophical Society - President's Elections 2008

S tem dogajanjem in z vprašanji glede spoštovanja načel in pravil pri teozofskem delovanju sem pripravil članek, ki prinaša moj oseben pogled na Načela in pravila pri teozofskem delovanju.

Z nekaterimi aktualnimi vprašanji so povezani tudi trije članki, ki so bili objavljeni že leta 1996 izpod peresa Geoffreya A. Farthinga:
125 let Teozofskega društva
Teozofsko društvo in njegova prihodnost
Teozofsko društvo in njegova prihodnost - Dodatek

Na ta vprašanja se navezuje tudi članek Borisa de Zirkoffa:
Temeljna teozoska načela

Dodani pa so še trije bolj poljubni članki:

Dick Cutting
Globoko razmišljanje - odločno delovanje

White Hickerson

Tovarištvo
Montague A. Machell
Nenehna budnost

Na straneh TEOZOFSKE KNJIGE pa tokrat ni novosti.

***

Urednik: Anton Rozman

***

Člani Teozofskega društva moramo predvsem varovati svojo pravico do svobode vesti, svobode mišljenja in svobode govora; medtem ko možganski um stalno koplje po stvareh, ki so “jasne in določne”, kakor pravi pregovor, in medtem, ko bi mi gotovo morali stremeti po jasnosti in določnosti, pa le-ti lahko dosežemo tudi brez izgube naše neprecenljive pravice in privilegija, da v blagoslovljenih učenjih iščemo resnico sami in da jo preko študija in samo-discipline najdemo z našimi lastnimi napori.
Gottfried de Purucker