Teozofske novice
Koper, 1. V. 2008
Letnik III., št.3.

Mati je želela opogumiti svojega majhnega sina pri njegovem učenju klavirja in ga peljala na koncert znanega pianista Paderevskega. Ko sta sedla, je mati zagledala med poslušalci svojega prijatelja in stopila do njega, da bi ga pozdravila. Deček je hitro zgrabil priložnost, da razišče koncertno dvorano in se podal skozi vrata, na katerih je pisalo ‘Nezaposlenim vstop prepovedan.’ Ko so luči ugasnile in naj bi se začel koncert, se je mati vrnila na svoj sedež in ugotovila, da sina ni nikjer. Nenadoma so se dvignile zavese in luči so osvetlile čudovit Steinwayev klavir na odru. V grozi je mati zagledala svojega otroka, kako sedi za klaviaturo in nedolžno igra “Blešči, blešči se drobna zvezda.” Tedaj je na oder stopil veliki klavirski mojster, hitro stopil do klavirja in zašepetal otroku v uho, “Ne nehaj, igraj naprej!” Paderevski se je sklonil nad dečka in začel z levo roko igrati basovski del. Nato pa segel še z desnico na drugo stran in dodal obbligato. Tako sta stari mojster in majhen začetnik spremenila strašljivo situacijo v čudovito ustvarjalno izkušnjo. In poslušalci so bili očarani.

Lekcija: v kateri koli situaciji v življenju - kakor koli strašljivi, kakor koli obupni, v kakršni koli sušni dobi duha, v kakršni koli temni noči duše - prihaja iz globin našega bitja šepet, ki nam pravi, “Ne nehaj, igraj naprej! Nisi sam. Skupaj bova preobrazila razbite vzorce v mojstrsko delo ustvarjalne umetnosti. Skupaj bova očarala svet!”

Pozdravljeni!

Pred Vami je tretja letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Še nadalje Vas opozarjamo na spletno stran na novo ustanovljenega neprofitnega zasebnega zavoda Rman, Zavoda za ohranjanje in oživljanje duhovne in kulturne dediščine, Koper. Ogledate si jo lahko na naslednji povezavi:
http://www.teozofija.com/Rman/index_rm.htm

Nadaljujemo tudi z objavljanjem teozofskih knjig v digitalni obliki. Tokrat Vam ponujamo knjigi:

Annie Besant
Uvod v Jogo
Charles Webster Leadbeater
Moč in raba misli

Na spletni strani TEOZOFIJA V SLOVENIJI boste tokrat našli stran, ki spremlja dogajanje v zvezi s postopkom volitev novega predsednika mednarodnega Teozofskega društva:

Theosophical Society - President Elections 2008

in dva krajša članka:

P. G. Bowen
Univerzalno Bratstvo
H. W. Dempster
Izogibanje zablodi

***

Urednik: Anton Rozman

***

Civilizacija lahko na novo oživi le, če se bo pojavil v določenem številu posameznikov nov način mišljenja, neodvisen od tistega, ki prevladuje med množico, in v nasprotju z njim; način mišljenja, ki bo postopoma nadvladal kolektivnega in na koncu določil njegov značaj. Le neko etično gibanje nas lahko reši pred močvirjem barbarstva, etično pa vstopi v obstoj le preko posameznikov ... To je stanje, v katerem se nahajamo sedaj, in to je razlog, zakaj je dolžnost posameznikov, da se dvignejo na raven višjega pojmovanja njihovih zmožnosti in znova prevzamejo funkcijo, ki jo lahko izvede le posameznik, funkcijo snovanje novih duhovnih idej. Če se to ne bo odvilo v številnih primerih, nas ne more rešiti nič.
Albert Schweitzer