Teozofske novice
Koper, 1. XII. 2007
Letnik II., št.12.

Razmišljanje osebnostnega uma je vedno podrejeno iskanju takojšnjih, merljivih rezultatov, pri čemer se izgubi z vida dejstvo, da je postopno se razvijajoči nevidni Človekov Duh mogoče odkriti le na ravni duha - onstran Časa, onstran čutov, izogibajoč se merjenju s kakršnim koli mentalnim merilom. Opomin “Um je velik ubijalec Realnega” bi nas moral opozoriti, da je zavedanje duhovnega razvoja dostopno le Duhovnemu Mislecu. Dostop do tega vira razsvetlitve je mogoč le preko vztrajne kontemplacije in ovrednotenja na tej ravni. Človek je v bistvu Duh. ŽIVLJENJE pa navsezadnje duhovna izkušnja.
Če je osnovni vzgib teozofskega življenja “korist človeštva”, potem je pomembno, da učenec sprejme dejstvo, da izpopolnjevanje izvira iz teh skrivnih soban Notranjega Jaza. Le na tej ravni se lahko učenčevi napori izkažejo za nepremagljive - brezčasne.

Pozdravljeni!

Pred Vami je dvanajsta letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Tokrat na spletni strani objavljamo naslednje članke:

H. P. Blavatsky
O naravi teozofije
Teozofsko društvo: njegovo poslanstvo in prihodnost
Boris de Zirkoff
Izziv teozofije
Bratstvo - edini izhod
Graditelji nove dobe
Pomembna tema

Joy Mills
Dediščina modrosti
Gottfried de Purucker
Težava sveta in nje zdravilo
Montague A. Machell

Duhovno župnijstvo
Phoebe D. Bendit
Razlika med duhovno in psihično vizijo

Biografije
William Quan Judge
Ernest Wood
Gottfried de Purucker

Tokrat Vas obveščamo tudi o težnji po ustanovitvi lastnega neprofitnega zavoda, v okviru katerega bi organizirali objavljanje teozofskih del in slovenske duhovne dediščine na splošno ter nudili podporo za prevajanje in objavljanje vsem zainteresiranim prevajalcem z opravljanjem administrativnih storitev in z organizacijo strokovnega usposabljanja in izpopolnjevanja. Zato Vas prosimo, če si preberete naše "Pismo o nameri" in podprete naša prizadevanja.

V razmišljanje o tej problematiki pa Vam ponujamo tudi naslednje članke:
Prevajanje
Ali je prevajanje učljivo?
Prevajanje teozofije

Končujemo pa z informacijo o odprtju razstave "Alma - Vox populi" v organizaciji Muzeja novejše zgodovine v Celju.

V spletni knjigarni TEOZOFSKA KNJIGA pa ni novosti.

***

Nikoli se ne sprašujte: “Kaj hrani življenje za mene?” Namesto tega odprite svoje oči za zoro vsakega dne in se vprašajte: “Kaj lahko danes jaz dodam k lepoti, simetriji, plemenitosti mojega vesolja?”
Montague A. Machell

Urednik: Anton Rozman

***

To se je zgodilo pred mnogimi poletji.
V puščavi, kjer je bilo vse suho in žalostno na pogled, je rastla mlada cvetlica. Rasla je sama, užila vsak dan in spraševala sonce: “Kdaj bom zrasla?”
In sonce bi reklo: “Bodi potrpežljiva. Vsakokrat, ko se te dotaknem, nekoliko zrasteš.”
In bila je tako radostna, ker bo imela priložnost prinesti lepoto na ta košček peska. In to je bilo vse, kar si je želela - prinesti nekaj lepote v ta svet.
Nekega dne je prišel lovec in jo pohodil. Bila je na tem, da umre. In bila je tako žalostna. Ne zato, ker je umirala, ampak zato, ker ne bo imela priložnosti, ozaljšati z lepoto ta kotiček puščave.
Veliki Duh jo je videl in poslušal. “Dejansko,” je rekel, “morala bi živeti.” In segel je do nje in se je dotaknil ter ji podaril življenje.
In zrasla je v čudovit cvet, tako da je tisti predel puščave postal lep zaradi nje.
Zgodba plemena Sioux