Teozofske novice
Koper, 15. VI. 2007
Letnik II., št.7.

Če imate neko posebno vero ali religijo, je to dobro. Vendar pa lahko preživite tudi brez nje.
Jaz resnično verjamem, da posameznik lahko naredi razliko v družbi. Ker so takšna obdobja spremembe, kot je sedanje, v človeški zgodovini tako redka, je na vsakem od nas, da kar najbolje izkoristi svoj čas, da pomaga ustvariti srečnejši svet.
Jaz molim za bolj prijazno, bolj skrbno in bolj razumevajočo človeško družino na tem planetu. To je moj iskren poziv vsem, ki ne marajo trpljenja, ki si želijo trajne sreče.
To je moja preprosta religija. Ne potrebuje templjev, ne potrebuje zapletene filozofije. Naši lastni možgani, naše lastno srce je naš tempelj; filozofija pa je dobrota.
Dalai Lama

Pozdravljeni!

Pred Vami je sedma letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Kakor običajno tudi tokrat nadaljujemo objavljanje skrajšanega osrednjega dela H. P. Blavatsky Tajni Nauk. Na vrsti pa je izvleček iz tretjega dela prvega zvezka o Soočenju znanosti in tajnega nauka - O silah.

Nadaljujemo pa tudi z objavljanjem člankov G. W. Russella, irskega teozofa, poeta, slikarja, ... s prispevkom Ura somraka 2.

Tokrat Vam predstavljamo biografijo ruske teozofinje, dolgoletne voditeljice ruskega teozofskega gibanja, Ane Aleksejevne Kamenski, in dva članka iz ruskih revij, ki so jih ruski teozofi izdajali v tujini in se nanašata na delovanje ruskih teozofov, ki so se pred boljševizmom zatekli v bivšo Jugoslavijo, v Beograd, in tam nadaljevali s svojim delom: Teozofija v Jugoslaviji in Spomini na ložo Jaroslav Mudri.

Novosti pa zaključuje sklop nadaljnjih sodobnejših člankov, povezanih z vprašnji človekovega notranjega iskanja in preobrazbe, in sicer prispevki:

Haridasa Chaudurija
Popolnoma razvita oseba
Maraya Aj. Chebata
Praksa tišine
Alana Cohena
Kako preseči samo-sabotažo
Davida A. Cooperja
Sadhana, umetnost duhovne prakse
Williama Jamesa
Kako premagati navade
in Ernesta Wooda
Uporaba volje v vašem vsakdanjem življenju

Na spletni strani je še nadalje tudi informacija o kongresu Evropske Federacije Teozofskih društev, ki se bo, skupaj s praznovanjem stoletnice Teozofskega društva na Finskem, odvijal julija prihodnjega leta v Helsinkih. V kolikor se boste želeli udeležiti tega posebnega dogodka, vam lahko na vašo željo po e-pošti pošljemo tudi prijavnico.

V spletni knjigarni TEOZOFSKA KNJIGA pa Vas tokrat opozarjamo na izid knjige Alme Karlin, Smrtonosni trn, v prevodu g. Jerneje Jezernik, pri založbi Mladinska Knjiga.

Urednik: Anton Rozman

***

Teozofski študent sedanje generacije se mora paziti dveh skrajnosti: prve, da bi omejil svobodo mišljenja in živel kot žaba, ki gleda na svojo mlako kot na cel svet, z ničemer izven nje; in druge, da bi se širil in sprejemal na slepo - v imenu bratstva in bratenja - lažnost, nevednost in varanje.
The Aryan Path