Teozofske novice
Koper, 15. IV. 2007
Letnik II., št.5.

Nauk, ki ga oznanjamo, je edini resničen in mora - podprt s takšnim pričevanjem, kakršnega pripravljamo za posredovanje - na koncu slaviti zmago kot vsaka druga resnica. Vendar pa je absolutno nujno, da ga vnašamo postopoma; da okrepimo njegove teorije (neizpodbitna dejstva za tiste, ki vedo) z neposrednim sklepanjem, povzetim iz in s podporo pričevanja, ki ga ponuja sodobna ekzaktna znanost.

Da bi se naši nauki lahko dejavno odzvali na tako-imenovani moralni kodeks ali ideje o resnicoljubnosti, čistosti, samo-odpovedovanju, dobrodelnosti, itd., moramo pridigati in širiti poznavanje Teozofije. Posamezen in določen namen, ki odreja resničnega teozofa, ni doseganje Nirvane - vrhunca vsega znanja in absolutne modrosti, ki je navsezadnje zgolj vzvišena in veličastna sebičnost - ampak samo-žrtvujoče iskanje najboljših sredstev, ki vodijo na pravo pot našega soseda, povod, da z njimi koristimo toliko našim so-bitjem kolikor le zmoremo.

Čas je, da v areno vstopi Teozofija.
Mahachohanovo pismo

Pozdravljeni!

Pred Vami je peta letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Kakor običajno tudi tokrat nadaljujemo objavljanje skrajšanega osrednjega dela H. P. Blavatsky Tajni Nauk. Na vrsti pa je izvleček iz tretjega dela prvega zvezka o Soočenju znanosti in tajnega nauka - Solarna teorija.

Nadaljujemo pa tudi z objavljanjem člankov G. W. Russella, irskega teozofa, poeta, slikarja, ... s prispevkom Tragedija v templju.

Tokrat Vam predstavljamo članek iz revije Okkultism i yoga, ki jo je v tridesetih letih prejšnjega stoletja v Beogradu zasnoval ruski emigrant, dr. A. M. Asejev, in nadaljeval z njenim izdajanjem v Paragvaju, kamor se je preselil po drugi svetovni vojni. Članek Teozofija v Jugoslaviji govori o razmerah po prepovedi delovanja Teozofskega društva v Jugoslaviji.

Naslednje, izredno zanimivo branje predstavlja volilni manifest dr. Ernesta Wooda - Če bi bil jaz predsednik - ki je nastal med volilno kampanjo za predsednika Teozofskega društva v letu 1934, po smrti dolgoletne predsednice Društva, dr. Annie Besant. Razgrinja dileme v zvezi z obstojem in vplivom nekaterih skrivnih organizacij, ki so in še delujejo tudi v okviru Teozofskega društva.

Novosti pa zaključuje sklop petih sodobnejših člankov, povezanih z vprašnji človekovega notranjega iskanja in preobrazbe, in sicer prispevki: Christmasa Humpreysa, Klub Ubežnikov; Rohita Mehte, Kaj je svoboda?; Susunage Weeraperume, Umetnost umiranja iz trenutka v trenutek; Nantiloke Sri Rama, Kaj je Pot?; in Davida Frawleya Ritual in iskanje razsvetlitve.

Na spletni strani je še nadalje tudi informacija o kongresu Evropske Federacije Teozofskih društev, ki se bo, skupaj s praznovanjem stoletnice Teozofskega društva na Finskem, odvijal julija prihodnjega leta v Helsinkih. V kolikor se boste želeli udeležiti tega posebnega dogodka, vam lahko na vašo željo po e-pošti pošljemo tudi prijavnico.

V spletni knjigarni TEOZOFSKA KNJIGA pa tokrat ponujamo informacijo o izdaji in pogojih za naročilo Teozofske Enciklopedije, ki je izšla v okviru Teozofskega društva na Filipinih in predstavlja najbolj celovit vir teozofskega znanja ter vključuje več kot 1200 člankov 110 avtorjev.

Urednik: Anton Rozman

***

Propade naj raje Teozofsko Društvo, skupaj z obema svojima nesrečnima Ustanoviteljema, kot da bi morali dovoliti, da ne bi postalo kaj boljšega kot akademija magije in predavalnica okultizma! Da bi mi, predani privrženci tistega inkarniranega duha absolutnega samo-žrtvovanja, človekoljubja, božanske ljubeznivosti, kakor tudi vseh drugih najvišjih vrlin, ki jih je mogoče doseči na tej zemlji žalosti, človeka vseh ljudi, Gautama Buddhe, morali kdaj koli dovoliti, da bi Teozofsko Društvo predstavljalo utelešenje sebičnosti, zatočišče maloštevilnih, ki ne premorejo misli za mnoge, je zelo čudna misel, bratje moji!
Mahachohanovo pismo