Teozofske novice
Koper, 15. III. 2007
Letnik II., št.4.

Zaman poskušajo vaši sodobni vidci in njih prerokinje zlesti v vsako režo in špranjo, ki jo naključno zagledajo; in še bolj zaman dvigujejo, ko so enkrat notri, svoje glasove in na glas kričijo: Eureka! Prejeli smo Razodetje od Gospoda! - kajti v resnici ne gre za nič takega. Vznemirili so le netopirje, manj slepe od vsiljivcev, ki jih pogosto, zato ker letajo naokoli, mešajo z angeli - saj imajo tudi ti krila! Ne dvomi, prijatelj moj: le na samem vrhu naših diamantnih skal, in ne v njihovem podnožju, je človek sposoben zaznati Resnico, kajti tam objema celotno brezmejno obzorje ...
Pisma Mojstrov, 2. izdaja, Pismo 48.

Pozdravljeni!

Pred Vami je četrta letošnja številka Teozofskih novic, ki Vam prinašajo vesti o novostih na spletnih straneh TEOZOFIJA V SLOVENIJI in TEOZOFSKA KNJIGA.

Kakor običajno tudi tokrat nadaljujemo objavljanje skrajšanega osrednjega dela H. P. Blavatsky Tajni Nauk. Na vrsti pa je izvleček iz tretjega dela prvega zvezka o Soočenju znanosti in tajnega nauka.

Nadaljujemo pa tudi z objavljanjem člankov G. W. Russella, irskega teozofa, poeta, slikarja, ... s poetičnim člankom Apolonova maska.

Tokrat smo naredili krajši izlet v svet znanosti in filozofije in Vam predstavljamo razmišlanja Alberta Einsteina, v članku Kozmična religija, in Aldousa Huxleya, v predgovoru k eni izmed izdaj Bhagavad Gite, pod naslovom Večna Filozofija.

To Večno Filozofijo - Philosophio Perennis - pa predstavljamo tudi s prispevkom in njeno ponazoritvijo s spletne strani Religious Worlds.

Gotovo bodo posebno zanimanje vzbudila razmišljanja G. S. Arundalea o Teozofiji in Resnici v povezavi z motom Teozofskega društva: Ni religije nad Resnico!

Nedvomno pa je vedno aktualen nagovor Jidduja Krishnamurtija ob razpustitvi Reda Zvezde, pod naslovom: Resnica je dežela brez poti.

Na spletni strani je še nadalje tudi informacija o kongresu Evropske Federacije Teozofskih društev, ki se bo, skupaj s praznovanjem stoletnice Teozofskega društva na Finskem, odvijal julija prihodnjega leta v Helsinkih. V kolikor se boste želeli udeležiti tega posebnega dogodka, vam lahko na vašo željo po e-pošti pošljemo tudi prijavnico.

V spletni knjigarni TEOZOFSKA KNJIGA pa tudi tokrat ni nobenih novosti.

Urednik: Anton Rozman

***

Vso zlo pri vsej tej stvari ni to, da si ti slepi učitelji prisvajajo teozofske resnice, kajti mi bi morali z veseljem sprejeti vsako širjenje, s kakršnimikoli sredstvi, idealov, ki so tako mogočni, da lahko dvignejo svet iz njegovega strašnega materializma - ampak to, da se ti zapletajo v takšna protislovja in absurdnosti, da ni mogoče ločiti plevela od semena, zaradi česar je teozofsko gibanje izpostavljeno smešenju, če že ne čemu hujšemu ...
H.P.B.